
Jordi Roquer, professor del Grau en Mitjans Audiovisuals del l'Escola Superior Politècnica, va obtenir el passat mes de juny el títol de Doctor en Història de l’Art i Musicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Roquer va obtenir la qualificació cum laude amb la presentació de la seva tesi doctoral, titulada “Els sons del paper perforat: aproximacions multidisciplinàries al fenomen de la pianola”.
L’estudi planteja una aproximació del tema des dels punts de vista històric, social i tecnològic en un període de recerca de set anys. En aquest sentit, la tesi ha permès documentar qüestions inèdites sobre les indústries musicals a principis de segle XX i localitzar obres desconegudes de compositors com Manuel Blancafort, Frederic Mompou o Joaquín Rodrigo.
La tesi també fa una aportació rellevant pel que fa a la tecnologia aplicada, ja que presenta un sistema de digitalització especialitzat en el que es plantegen projectes de preservació d’aquest suport sonor. En aquest sentit, l’obtenció de models de tecnologia aplicada a la preservació d’arxius sonors és, actualment, un camp de valor indiscutible dins de les anomenades humanitats digitals. És per això que les recerques vinculades a la tesi han rebut diversos guardons internacionals, entre els quals destaquen el Grammy Cultural Foundation o el reconeixement atorgat per la Association for Recorded Sound Collections dels Estats Units.